The Original Serie (1966-69) – Om

Space, the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds; to seek out new life and new civilizations; to boldly go where no man has gone before.


tos_gene

Gene Roddenberry

Gene Roddenberry, Star Treks skapare, sägs ha varit influerad av A.E van Vogts historier om rymdskeppet Space Beagle och den klassiska SciFi filmen Forbidden planet (1956).

Han tänkte sig en serie som liknade hur Vilda Västern vanns men som ett tåg till stjärnorna, ”Wagon train to the stars”.


 

tos_cage

The Cage

NBC förkastade den första pilot episoden The Cage i februari 1965 trots att den var inspelad och klar. Man tyckte den var för intelligent, för långsam och inte tillräckligt med action. Den skulle konkurera med dåtida serien ”Lost in space” .   Det dröjde ända fram till till 1988 innan The Cage skulle visas på Tv, då som en del av en två timmars special (Star Trek:From one Generation to the next) med Patrick Stewart som värd.   Delar av det som filmades i The Cage kom i alla fall till nytta när det återanvändes i avsnittet ”The Menagerie”.


tos_wherenoman

Where no man has gone before

Men, turligt nog, valde NBC beställde i alla fall ett andra pilotavsnitt som blev ”Where no man has gone before” och början till Star Trek sagan.

En saga som vi här i Sverige fick vänta till 1977 innan den visades, och vi fick höra de klassiska orden från Captain James T Kirk: ”Space, the final frontier…”


tos_kirkspockNär serien ursprungligen sändes hade den låga tittar siffror och det var tack vare flitigt arbete hos dåtidens fans som det blev en 3 säsong. Fast NBC valde då att lägga sändningen på en tid som kallades för ”death slot”. Så efter 79 avsnitt och 3 säsonger lades den ned. Men det var egentligen inte förrän på 70-talet som Star Trek steg i popularitet och nådde sin kultstatus, när avsnitten började visas på många kanaler efter ha syndikaliserats


tos_kissStar Trek: The original serie blev på flera sätt banbrytande. I det av kalla kriget och segregation präglade USA tog man till säsong 2 med en rysk medborgare (Chekov) på bryggan. Redan från början fanns en svart kvinna som kommunikationsbefäl, Uhura. Hon var även den första svarta kvinnan att kyssa en vit man i Amerikansk television. Det var tänkt att det skulle vara en telepatisk kyss och då det var ett känsligt ämne ville NBC att man skulle göra två versioner av scenen. En med kyss och en utan. Det vara bara det att Shatner och Nichols saboterade filmandet av version två, så kyss-varianten fick inkluderas i avsnittet.


tos_jeffriestube

Scotty i en Jeffries tube

En av de mest ”omtalade” av produktionspersonalen är nog art director Matt Jeffries som designade Enterprise och mer parten av interiören. Som en gest till honom döpte man de service tunnlar som använts i alla tänkabra skepp genom serierna till ”Jeffries tubes”.   2006 påbörjade CBS (som nu ägde rättigheterna) en restaurering med bl.a HD, nya CGI effekter, där den för Trekkers bekante Michael Okudas överseende.


Vad tycker jag?

badgebadgebadgebadge

Star Trek The Original Serie är kult. Hög tönt faktor i snacket och stilen. Alla knappar klonkar rejält när de slås av eller på. Det boinkar, smäller och är så underbart överdrivet. Det är alltid vänster varv runt alla planeter (utom vid ett tillfälle). Spock’s kalla logik, McCoys käbblande. Precis som en bra 60-tals serien ska vara. Samtidigt har serien en helt otrolig framtidsvision både för teknik och mänsklighet, uppfällbara kommunikations saker, skriva direkt på en platta, prata med datorn, kvinnliga befäl, Federationens principer. Ska du välja mellan att titta på det riktiga originalet eller ”remastered” förslår jag original, just för att det är originalet.