The Animated Serie (1973-74) – Om

tas_logo

 


 tas_bridgeThe Animated Serie är tecknad lågbudget version Star Trek serie gjord av Filmnation (som bl.a gjorde He-man). Något som kan märkas på att inte alla skådespelare från original serien är med, bl.a Walter Koenig (Chekov).

En tanke som fanns var att varje att varje officer skulle ha en ”ungdoms kadett” tilldelade sig, men den tanken slogs bort bl.a av Gene Roddenberry.

Koenig blev inte helt bortglömd, han skrev manuset till ett av avsnitten och blev därigenom den första i raden av Star Trek skådespelaren, av många, som skrev ett eller flera avsnitt.


tas_voiceover

Leonard Nimoy, DeForrest Kelly, William Shatner

Röstpåläggningen gjordes oftast av var och en för sig. t.ex. William Shatner var ute och turnerade vid tillfället med en teaterpjäs och gjorde sina röstpålägg i den stad som han råkade befinna sig i.

James Doohan och Majell Barrett ställde upp med sina röster åt flera olika karaktärer än sina egna. Däremot gjordes Sarek, Cyrano Jones och Harry Mudds röster av original skådespelarna.


tas_spockDet är allmänt accepterat att serien utspelar sig efter The Original Serie, eventuellt under sista 5-års uppdrag. De stardates som används i The Animated Serie stämmer inte så bra överens med de från The Original Serie. Serien har hamnat utanför den kronologi som Mickael och Denise Okuda senare skrev. Men ände finns vissa saker med i kronologin, bl.a Robert April som den första kaptenen på Enterprise.

En nyhet som presenterades i serien var ett ”holodeck” på Enterprise. Något som senare skulle användas flitigt i de efterkommande seriernar.


Kuriosa:

Den som har sett Entas_arexterprise, känner till att Doktor Phlox gillar Edosian sniglar. Dom kommer från samma planet som Löjtnant Arex (i The Animated Serie). Och Garak, vår Cardassiska skräddare på Deep Space 9, pratar vid ett tillfälle om Orkidéer från Edosian.


 Vad tyckte jag? badgebadge

 Star Trek The Animated Serie är ett måste för den absoluta Star Trek fan. Men till dig som vill se bra Science Fiction (även om den är tecknad) är den är egentligen inte någon jättehöjdare. Stilen känns har en en hög faktor av den gammal ”Scooby Doo” serien. Den är en underhållande, för då tiden rätt hyfsat gjord, tecknad serie, men är lätt bortglömd straxt efter avsnittet är slut.