The Next Generation (1987-94) – Om

tng_logo

 

 

 

tng_enterpriseNär det efter 18 års väntan tillkänna gavs att en ny Star Trek serie skulle bli av och det med en ny besättning, möttes det med blandade känslor. Förväntan var stor, men det fanns de som inte var nöjda med att serien utspelar sig långt efter The Original Serie och med andra skådespelare. Om protesterna påverkade produktionen att låta gamla karaktärer gästspela i serien är oklart.


 

tng_rickb

Rick Berman

tng_michaelp

Michael Pillar

Rick Berman och Michael Pillar placerade serien tidsmässigt mellan 2364 till 2370, ungefär 70 år efter The Original Serie. Federationen har utvecklats och under seriens 7-åriga resa kommer de träffa på många nya raser och hot. Gene Roddenberry tackade till en början nej till att medverka, men beslöts sig att medverka då han inte var nöjd med de koncept förslag han såg.


tng_borg

Borg

tng_q

Q

Det finns en del viktiga skillnader mot The Original Serie, bl.a kontinuiteten i olika handlingar som t.ex Q och Borg där man lät handlingen i ett avsnitt påverka vad som händer i ett annat. Även Federationens expansion och ledstjärna i form av ”The Prime Directive” är återkommande, något som skapar intressanta moraliska konflikter.

no Starfleet personnel may interfere with the normal and healthy development of alien life and culture


tng_cardassian

Cardassian

tng_romulan

Romulan

tng_lursa

Klingon

I serien finns även en förklaring till varför humanoider blivit den dominerande rasen, där människor, Klingons, Vulcans, Romulaner, Bajorer, Caradassians och flera andra raser sägs ha ett gemensamt ursprung i sina gener.


Ett annat huvudtema är tanken att alltid sträva efter att förbättra sig. Något som gör att Gene Roddenberrys utopiska vision av en framtid där krig, rasism, fördomar och fattigdom övervunnits lever vidare. Samtidigt som det som besättningen råkar ut för får spegla sociala, politiska och andliga frågor.

Ett avsiktlighet som gjordes längre in i säsongerna var att placera personer och företeelser som skulle användas i kommande serier. Avsikten var att man som tittare skulle känna sig bekant med dessa företeelser, även om det var en ny serie. Som t.ex. Deep Space 9 stationen, Cardassians och Maquis konflikten.


Lite kuriosa:

Inne på ett bord i ”Engineering” finns ett föremål med etiketten ”Infinite Improbability Generator”. Givetvis en liten vink till maskineriet på skeppet Heart of Gold i Douglas Adams Liftarens guide till Galaxen.

Spock_47 När Joe Menosky, författare till The Next Generation och Voyager avsnitt, gick på Pomona College i California fanns en matematik professor, Donald Bentley. Han ville göra sina elever till undersökande och kritiska matematik studerande. Så som ett skämt och exempel valde han att bevisa att alla nummer är lika med 47. Sedemera skapades klubben The 47 Society på skolan. Så Joe Menosky helt enkelt satte in talet 47 på olika sätt i hans arbete, och de andra som jobbade med TNG var inte sena att hänga på ideén på alla möjliga och omöjliga sätt.

I avsnittet ”Hollow Pursuits” har dom problem med förvaringen av vaccinet för ”Corellian Fever.” Den Star Wars kunnige kanske vet att Corellia är Han Solos och Antilles födelse värld.


Vad tyckte jag? badgebadgebadge

Star Trek The Next Generation var infarten till Star Trek för mig, så jag har en ”första kärleks känsla” till serien. Paraboltiden var kommen, Sky Channel sände TNG, fräscht och nytt. Klart att det blev en favorit serie. Men tittar man kritiskt till serien så är säsong 1 rätt tunn och karaktärerna platta. Till på köpet Försöket med Ferengis blir bara töntigt. Gegamojs monster och så Haven. Säsong 2 tar sig, men det sista avsnitten ”Shade of Gray” är troligen det sämsta Star Trek som gjorts. Men tack och lov tog sig serien igen för att avsluta med Federationsflaggan i topp, med bättre tempo och bättre manus. Tyvärr styrs karaktärernas utveckling av manus och själva resan, vilket gör det hela ganska förutsägbart. Men vi har ju det ultimata hotet, Borg. Något som är ett helt nytt och fantastiskt i SciFi schangern. Begrepp som ”resistance is futile” blir inbränt i SciFi himlen. TNG är SciFi av bra klass. Sevärt trots att skådespeleriet är av, låt oss säga, av varierad kvalitet. För den som undrar var man ska börja i Star Trek världens alla serier. Börja här.