47

47

Spock_47Känns talet igen? 47! Om du är en duktig Star Trek fan finns risken att Du muntert brister ut i ett tydligt ”FORTYSEVEN” var helst det dyker upp. Men varför?


tng_rickb

Rick Berman (exekutive producent för Star Trek efter Gene Roddenberry) lär ha sagt i någon intervju att ”Vi tänkte ta 42. Men det var ju redan upptaget och så måste man ju räkna med inflationen, så det blev 47”. Fast nu var det nog inte så. Så jag gör en liten historia om det Star Trek magiska talet 47.

PomonaCollege

Pomona College

Året är 1964 och vi tar oss till Pomona College i California, där en professor i matematik vid namn Donald Bentley verkar.

I sin goda ambition, men även på skoj, att introducera studenterna i konceptet matematiska bevis görs ett student projekt som ska bevisa att talet 47 förekommer mer ofta än andra tal. Avsikten är att väcka elevernas intresse för att bli mer uppmärksamma på och kritiskt granska s.k. bevis. Sedermera bildades The 47 Society på skolan, och det krävs inte matematiska bevis för att få ihop var det kom ifrån.

 

joe menosky1979 tog en Joe Menosky ( som många andra )studenten från den tidigare nämnda skolan Pomona Collega i California. Föga anade han vad erfarenheten från skoltiden skulle ge i framtiden, så där kring 1990 och i en TV produktion som heter Star Trek Next Generation.

Joe Menosky anslöt till den skrivande ”besättningen” runt Star Trek TNG till dess fjärde säsong och är sedan dess ansedd att vara ”skyldig” till att införa 47 som det magiska Star Trek numret. På samma sätt som 42 är förknippad med Douglas Adams Liftaren guide till Galaxen på, genom att stoppa in just 47 på alla tänkbara (och otänkbara) ställen i sina manus. Nu kan var och en tro att detta är en del av en större konspiration som satts i verket av viss nyckelpersonal inom Star Trek produktion och att dessa nyckelpersoner i produktionen ( bl.a Ronald D Moore, Brannon Braga och Jeri Taylor) blev uppviglade av Joe Menosky. Men så var det inte.

Joe Menosky valde, som sagt, helt enkelt att sätta in talet 47 på olika sätt i hans skrivande arbete. Det kunde vara just 47, en multipel av 47, det omvända 74, 347 skadade, osv. Samtidigt som han uppmanade andra kollegor att göra samma sak. Och de andra som jobbade runt The Next Generation var inte sena att hänga på idén och började själva sätta in 47 på alla möjliga och omöjliga sätt i scenerna. Och efter det har 47 fått ett eget och självklart liv i och utanför Star Trek. Som t.e.x i Star Trek filmen Generations där Scotty strålar ombord 47 El-Auriens, 47 referenser till ordet Darmok i databasen i TNG avsnittet Darmok. I DS9 avsnittet Whispers har planeten Parada 4 sju månar, i Voyagers Tatoo avsnitt använder EMH nödkanalen 47 och i Non Sequitur bor Harry Kim i lägenhet 4-G (g är sjunde bokstaven i alfabetet). Till på köpet i den nya Star Trek filmen från 2009 finns det där. Enterprise byggdes i Sektor 47 på Riverside Shipyards och det var 47 Klingonskepp som förstördes av Neros skepp.

47sektor

Sector 47

47 finns även använt i andra serier, filmer och spel som t.ex. i serien Alias där 47 är en viktig del i Milos Rambaldis mytologi och dyker upp som nyckelkoder, på förvaringsskåp, hotellrum mm. I National Tresures: Book of secrets så frågar man vad som finns på sidan 47 i ”The Presidents book of secrets”. På taket på en polisbil i Nicolas Cage film Snake Eyes, antal ballonger som en spelare kan samla i Nintendo64 spelet Diddy Kong Racing, huvudkaraktären i spelet Hitman kallas för agent 47 och det börjar med 47 poäng i liv.


Av den mer ”säkra” delen av talet 47 kan man berätta att 47 är ett s.k. säkert primtal i formen 2p+1 där p också är ett primtal. Och det är ett s.k. Lucastal. Att 47 är binärt 10 1111.

Så nu vet du vad 47 betyder och vad du ska spana efter !!