Deep Space 9 (1993-99) – Om

ds9_logo

Deep Space 9 är en spinoff från Star Trek The Next Generation. Skapad av Rick Berman och Micheal Pillar, placerad i Gene Roddenberrys Star Trek universum (men blev den första serien helt utan Gene Roddenberrys medverkan) som fick föra arvet vidare och ta upp kampen om tittarna med bl.a. den samtida SF serien Babylon 5.


 

Serien  avviker från den tidigare Star Trek koncept i sin uppbyggnad. Handlingen är utspelas på, kring eller har anslutning till Deep Space 9, en f.d. Cardassisk rymdstation som övergavs i samband med att deras ockupation, av hela sektorn upphörde.

Redan i det första avsnittet upptäcks ett stabilt maskhål som öppnar en ny del av vårt universum, den helt okända Gamma kvadranten.

Men maskhålet drar till sig många andras intresse då det är hög intressant ur militär och vetenskaplig synvinkel. Även de ekonomiska möjligheterna drar till sig alla de som vill hitta en möjlighet till vinster, seriösa likväl om oseriösa. Vilket gör att serien gör oss mer familjära med andra raser som Ferengis och Cardassians.

ds9_quark ds9_garak

Även maskhålet döljer sina hemligheter, en form av väsen som lever bortom tid och rum (de har inget begrepp om linjär tid alls). För befolkningen på Bajor är de ”Profeter” och maskhålet är det förutspådda Himmelska Templet. Och den ”stackars” Benjamin Sisko, Federationens nya befäl på Deep Space 9, blir motvilligt utsedd av Bajor till profeternas sändebud när det råkar bli han som upptäcker maskhålet. Något han inte känner sig bekväm i och kommer att ställa till det i framtiden. Deep Space 9 bjuder även in till flera andra spännande nyheter som bla. Section 31 (en hemlig organisation inom men ändå utanför Federationen), Dominion (ett imperium från Gamma kvadranten som leds av skepnadsbytare kallade Grundarna).

ds9_sek31


Just att Star Trek Deep Space 9 var så olik de tidigare serierna splittrade fansen. Vissa var inte nöjda, medans andra tyckte den var välskriven och mer karaktärsdriven.

Trots att serien inte fick samma mottagande som tidigare serier bland tittarna, fortsatte den att vara en av de bästa syndikerade serierna, något som gjorde Paramount nöjda. Så pass nöjda att de senare lanserade två serier till.


Vad tycker jag?

 badgebadgebadge

Star Star Trek Deep Space 9 svarar inte riktigt upp till mina förväntningar. Ibland briljant och ibland ett stort ”jaha”. Även om den har ett antal av underbara historier som är i bakgrunden, som Quark och Ods förhållande till varandra. Eller utvecklandet av Ferengis, Bajors sambandofficer Kiras eviga tillbaka blickar till sin roll i motståndsrörelsen. Många små delar som ibland blixtrar till i otroligt bra avsnitt. Man har försökt få karaktärerna att driva historiens utveckling, i motsats till vad som gjorts tidigare i Star Trek serier. Och det syns att det är ovant. Lyftet kommer dock i slutet av säsong 2 och utvecklas vidare, med allt som händer mellan den hotande konfliktens aktörer. Och sen kommer ju Worf.

Att serien utgår från en fast plats fungerar ganska bra och att modeller fortfarande är bäst tillsammans med god SGI och effekter är ingen tvekan.