Voyager (1995-2001) – Om

voyager_in_warpÅret är 2371 när en ny besättning, ett nytt skepp, USS Voyager, får som första uppdrag, att lokalisera ett skepp från rebellrörelsen Maquis. Men det blir långt ifrån det uppdrag de någonsin kunde ha drömt om. När Voyager följer efter Maquis skeppet i ett farligt område, kallat Badlands, slits de iväg av en okänd energivåg och blir strandsatta i Delta kvadranten, 75000 ljusår från Jorden.

 

Ensamma och med en 75-år lång resa hem ställs de för mängder av svårigheter, interna konflikter, strider och alla andra otänkbara problem. Kapten Janeway tvingas att få ordning på en besättning blandad av Maquis rebeller och sina egna överlevande besättningsmedlemmar. Samtidigt ställs de inför hot från aggressiva Kazons, organ stjälande Viidians, Borg kollektivet inklusive drottning, rasen 8472, jägarna Hirogen, The Swarm. Och även en och annan Q.

voyager_8472


Star Trek Voyager fick ett mycket blandat mottagande av Star Trek fans. Kanske orsaken till det ligger i att Star Trek Voyager blev en serie som återtog original seriens grundtema, att utforska och undersöka det okända. Samtidigt fick den en tydlig och egen karaktär, där man utforskar det mer mänskliga och filosofiska tillsammans med humor som fått en hel del utrymme. Rick Berman, Micheal Pillar och Jeri Taylor tog speciellt till vara på Robert Picardo som gestaltar den holografiska EMH doktorn. En sarkastisk, arrogant men samtidigt osäker och naiv karaktär. Seven of Nine, en f.d. Borg, som har en torr saklighet samtidigt som det finns av gammal Brittisk humor. Eller det faktum att Star Trek Voyager var, hitintills, den enda Star Trek serien som hade en kvinnlig befälhavare.

Janeway 2 320x240


I Voyager låter man även gamla karaktärer komma till liv igen, som Reginald Barcley, Deanna Troi, Jonathan Frakes från TNG, John de Lancie som Q och till på köpet George Takei.

Voyager var även den första Star Trek serien som gick ifrån modeller för rymdsekvenser till ren CGI.


Lite kändis kuriosa:

John Ryhs-Davies (känd från Bond, Indiana Jones) får några inhopp som en holografisk Da Vinci.

Kung Abdullah II, Jordanien, passerar som vetenskaps officer i Investigations.

TV och film komikern Andy Dick (Ben Stiller Show, Inspektor Gadget) , dök upp som Message in a bottle som EMH mark 2.

The Rock (wrestling brottare och enligt vissa skådespelare Doom, Scorpio King) är med i Tsunkatse.

John Savage (Deer Hunter, Dark Angel serien Thin Red Line) gör en mycket bra insats som motståndare i Equinox.

Tom Morello med bakgrund som gitarrist i bl.a Race against the Macihne, Audioslave dyker upp i Good Shepard på däck 15.

Brad Dourif (Sagan om Ringen, Alien Resurrection, Gökboet) blir ett bekant ansikte i den inte allt för trevlige Lon Suder (Meld, Basics)

Kristanna Loken (Terminator 3) finns med i Favorite son.


 

Vad tycker jag?

badgebadgebadge

 

Star Trek Voyager är nog den kvalitetsmässigt jämnaste av Star Trek Serierna. Den gamla andan av att ”go where no one has gone before” är på plats, samtidigt som den ger utrymme för att djupdyka i personligheterna. Ibland blixtrar den till i en utsökt mix av humor, allvar och bra science fiction. Och Robert Piccardo är underbar som hologram Doktorn (EMH). Men Voyager har ett släng av storhetsvansinne som inte blir riktigt bra. Man har bagatelliserat ”The Borg” så att dom till slut blir vardagsmat. Och även de okända och ännu värre 8472 bara susar förbi. Det drar ned helhets intrycket av serien.