Enterprise (2001-05) – Om

nx01Det är 2151. 88 år efter den första kontakten med en utomjordisk ras, Vulcans, ligger jordens första interstellära rymdskepp, Enterprise NX-01, redo i rymddocka och väntar på att få börja sina forskningsresor. Det är det första skeppet med warp 5 kapacitet. Något som ger den möjligheten att färdas snabbare och längre bort än man tidigare kunnat.

Men Vulcans har försökt bromsa människornas försök att utveckla warpteknologin. Människan, med sitt känslofulla sätt, inte är redo att möta de faror och problem som de kommer att stöta på anser de. Mänskligheten är dock av en helt annan åsikt.

ent_broken_bow

Ett majsfält, en Klingon och skottlossning, får blir den avgörande händelsen. Det är dags för det stora steget längre ut än vad människan hitintills färdats.


I maj 2000 avslöjade Rick Bergman (då exekutive producent för Voyager) att en ny Star Trek serie skulle komma efter Voyagers slutade. Men det dröjde ända till året efter, i februari, innan Berman tillsammans med Brannon Braga berättade om delar av produktionsteamet där en hel del kända Star Trek namn var var med.

– Herman Zimmerman och John Eaves (produktions design),

– Michael Okuda (teknisk design),

– Michael Westmore (make-up design),

– Marvin V Rush (foto)

– Ronald B Moore (visuella effekter).

Maj 2001 prarcheresenterades namnet på serien, Enterprise, som fram till nu haft arbetsnamnet ”serie V”. Scott Bakula fick rollen som kapten Jeffery Archer (senare ändrat till Jonathan). Fyra dagar senare presenterades resten av rollbesättningen.

 

 


Inför den tredje säsongen hade Enterprises tittarsiffror dalat. Det tillsammans med att filmen ”Star Trek Nemesis” inte gick så bra som förväntat, gjorde att serien hotades av nedläggning. En räddningskampanj sattes igång av fans, liknande den som gjordes när man räddade den tredje säsongen av original serien. 20 maj 2004 kom dock ett besked. En fjärde säsong skulle göras, men att sändningstiden skulle flyttas från onsdagar till fredag kväll till en tidpunkt, som i TV branschen, kallades för ”Death row”. Precis som gjordes med The Original Serie innan den lades ned. Så det blev bara fyra säsonger av Enterprise.


 

Lite kuriosa:

De flesta ljudeffekterna är från eller inspirerade av Star Trek Original Serien

Enterprise var den första av Star Trek serierna som inte ändrade sin uppsättning av skådespelare under hela seriens livstid, fast den blev ju bara 4 säsonger.

Majel Barrett (dator röst), Joseph Ruskin (Suliban doctor, Broken Bow), Clint Howard (Ferengin Muk I Acquisition) och Jack Donner (Vulcan präst I Kir´Shara och Home) är de enda aktörer som varit med i både Enterprise och Star Trek Original Serie.

Enterprise är, hitintills, den enda Star Trek serien som inte haft eget musik i inledningen. ”Where my heart will take me” var ursprungligen inspelad av Rod Stewart under titeln ”Faith of my heart”.

Enterprise var den första Star Trek serie som inte använde ”starring” och ”also starring” i öppningen.

Den i Star Trek återkommande skådespelaren Vaughn Armstrong, får för första gången spela en riktig människa, Admiral Maxwell Forrest.

Admiralens namn, Forrest, är hämtat från DeForest Kelley (Dr Mcoy). På samma hedrade man även William Shatner (Commander Williams) och Leonard Nimoy (amiral Leonard) i pilot episoden Broken Bow.

För att hedra den omkomna besättningen på rymdfärjan Columbia (1/2 2003) la man in ”In memory of the Columbia crew…You will always be an inspiration.” I avsnittet ”Stigmas” öppningsscen. Den första prototypen av USAs rymdfärjor hade döpts till Enterprise och för att ”betala tillbaka” till NASA hedrades den andra rymdfärjan genom att Starfleets andra prototypskepp, NX-02, fick samma namn som färjan, nämligen Columbia.

I Kapten Archers kabin finns ett foto på en Boing från flygbolaget Pan America . Star Treks skapare, Gene Roddenberry, var en gång i tiden pilot på Pan Am.

Vulcankaraktären Tos, som var med i pilotepisoden, är ett riktigt Star Trek skämt. En god trekker känner igen det som förkortningen för Star Trek The Original Serie .


Vad tycker jag?

badgebadge

 

Enterprise är en klart underskattad serie. Den innehåller massa nyheter, men knyter även an till det som många Trekkers redan tagit för givet. Ferengis, Romulans, Klingons. Dessvärre blir serien sämre (och troligen därför den underskattas) när produktionen valde att ändrade inriktning och hittade på det gigantiska hotet Xindi och att Enterprise fick ett ”seek and destroy” uppdrag. Och att sen stöka om ledmotivet från ballad till käck och skumpig… Inte bra.

”En Star Trek serie, för mig, ska vara utforskande, fullt av nya möten, hot som vi inte trodde fanns. En mix av nya och gamla konflikter”.

Temporära tidskriget var en spännande idé, men den försvann. Konflikten med Archer och Klingons sorterades bort. Hatet och respekten mellan Archer och Andoriankaraktären Shren är suverän och slutet av serien med Romulans som blandat sig i Vulcans inre affärer intressant.