The Original Serie – Besättningen

Star Trek gjorde ett antal relativt okända skådespelare till kändisar. DeForest Kelly hade haft en hel del roller i filmer och på tv, men dom var små och oftast som buse. Nimoy hade också haft en del små roller men var för de flesta rätt också okänd, men han hade jobbat ihop med Shatner i en episod av ”The man from U.N.C.L.E” och med Kelly i en episod av ”The Virginian”.William Shatner var lite mer känd efter ha medverkat i ett antal nämnvärda filmer.

Roll Spelad av
James T Kirk William Shatner
Spock Leonard Nimoy
Leonard “Bones” McCoy DeForest Kelley
Montgomery “Scotty” Scott James Doohan
Nyota Uhura Nichelle Nichols
Hikaru Sulu George Takei
Christine Chapel Majel Barrett
Pavel Andreievich Chekov Walter Koenig
Janice Rand Grace Lee Whitney
tos_cast

Cast – Star Trek The Original Serie

Från början, när produktionen leta efter lämpliga skådespelare, var det inte riktigt säkert vilket genus vissa roller skulle vara. Vart efter serien sen utvecklade sig hade man också en fundering på att låta karaktären Sulu få större utrymme i säsong 2. Men Takeis deltagande i John Wayne’s ”De Gröna Baskrarna” begränsade hans möjligheter. In i bilden steg i stället Chekov.

Rollen Chekov hade ett annorlunda rykte kring sig. Det påstods att Sovjet regimens tidning Pravda skulle ha skrivit på ett sånt sätt att produktionen behövde ta fram en rysk karaktör. Men vid 40-års jubileet sa Walter Koenig, som spelade Chekov, att han betvivlade det ryktet. Bl.a. så hade Star Trek aldrig visats i Sovjet. Även notiser hos Desilu, produktionsbolaget, antyder att rollen var mer för att tilltala en yngre kvinnlig publik.


 

tos_red shirt

A typical Red Shirt

En sak som dock är säker är att serien skapade begreppet ”Red Shirt”. En karaktär, oftast säkerhetspersonal, som kort efter dess introducerande i avsnittet kommer skadas, dödas eller på annat sätt råka illa ut.


Cast – The Cage

Den första episoden som NBC förkastade i februari 1965 och aldrig sändes, förrän 1988 i en Star Trek special.

Tos_The Cage Cast

The Cage

Roll Spelad av
Christoffer Pike Jeffrey Hunter
Spock Leonard Nimoy
Dr. Phillip Boyce John Hoyt
José Tyler Peter Duryea
Vina Susan Oliver
J M Colt Laurel Goodwin
Number One Majel Barrett